Susan Sontag az AIDS és metaforái Európa Kk. Bp. 1990

Susan Sontag az Aids és metaforái

Susan Sontag az Aids és metaforái

A méltán népszerű amerikai írónő újraolvasva A betegség metaforái című könyvét vetette papírra az Aids-szel kapcsolatos gondolatait. Mivel minden kor minden ember találkozik a betegség élményével, nem lenne hiábavaló valamennyiünknek elolvasni ezt a könyvet.

-A betegséget gyakorta a büntetés, az cheap Fluoxetine átok és a szégyen jelentés kíséri, ami kirekesztéssel, megvetéssel jár.

-A betegség mint kívülről jövő támadás jelenik meg, s így erős katonai kifejezések jellemzik. Közénk furakodott idegenként viselkedik, így gyakran a kisebbségek és a szegények lesznek a baj okozói. Pl. a szifiliszt az angolok morbus gallicusnak vagyis francúz nyavajának; a párizsiak morbus germanicusnak; a firenzeiek nápolyi betegségnek; a japánok kínai kórnak nevezték. A mindenkori nacionalizmus kérdését innét kellene kezdeni, vagy a népmesék „ idegen szagot érzek mondatánál”

- szemantika: A páciens szó szenvedőt jelent, ami jelentheti a szenvedéstől való lealacsonyodást, de önmagunkon való felülemelkedést is.

A pestis a latin plaga szóból ered, ütés, seb jelentésű.

- A szexualitás az AIDS megjelenését követően – mivel az élet-, vér- és szexuális váladék hordozza a fertőzést – rettegéssel jár, hiszen amikor nemi életet él valaki, akkor nemcsak azzal szeretkezik, akivel együtt purchase Baclofen 10 mg van, hanem mindazokkal, akivel az illető korábban szeretkezett.

 

No comments yet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!